Yangın Merdiveni
Günümüzde yangına karşı duyarlılık oranı oldukça artmış durumdadır. Yangının tedbirler alınmazsa ne kadar zararlı sonuçlar doğuracağını tahmin etmek zor değil. Bu nedenle birbirinden farklı görevlere sahip kullanım alanlarına göre değişiklik gösterilen yangın sistemlerini firmamız müşterilerine sunmaktadır. Bu hizmetlerden biriside yangın merdiveni kurulumudur.
Yangın merdiveni ile yaşam alanlarımızda çoğu kez denk gelsek de bazı yaşam alanlarında kurulu olmadığını görmek mümkün. Yangın merdiveninin önemini açıklayacak olursak hepimizin tahmin ettiği olası yangın felaketi durumunda kaçış aracı olarak kullanılabilecek bina ve yangın esnasında o ortamda bulunan tüm insanların en kısa sürede güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamaktadır. Hayat kurtarıcı özelliği ile yangından kurtulmanın ve yangına karşı tedbirin ne kadar önemli olduğunu bize göstermektedir.
Elif yangın firması olarak yaşam alanlarınızda eğer yangın merdiveni bulunmuyor ise sizlere bu konuda profesyonel destek vereceğimizi belirtmek isteriz. Bizlere kolayca ulaşabileceğiniz 0535 780 45 22 numaralı hattımızdan iletişime geçerek teklif isteyebilir veya yangın merdiveni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yangın Merdiveni
Yangın merdiveninin öneminin ne kadar büyük ve gerekli olduğunu belirtirken çoğu yaşam alanlarımızda olmadığını fark ederiz. Günümüzde her ne kadar yangına karşı duyarlılık artsa da bu yangın tüpü dolumu hizmeti gibi çok fazla tercih edilen hizmet olamayabiliyor. Elif yangın olarak yangın sistemleri kurulumların tamamının özellikle yaşam alanlarınız için hangi sistemin gerekli ve uygun olduğunu tespit ederek sizlere bir planlama çıkarıyor bu doğrultuda olması gereken sistemi yaşam alanlarınıza kuruyoruz.
Binalarda yangın merdivenlerinin son zamanlarda yapılmaya başlanması ve eski binalarda bu eksiğin halen devam etmesi gibi durumlar mevcut. Yangın merdiveni ihtiyacı duyulan yerlerde üretilen merdivenleri değişiklik gösterebilmektedir. Binalarda kurulan yangın merdivenleri çeşitleri, Çift kollu denilen Z tipi ile dairesel tip yangın merdiveni olarak bilinmektedir.
Yangın Merdiveni Çeşitleri Nelerdir?
Pek tabi her yangın sistemlerinde olduğu gibi yangın merdiveni çeşitleri de bulunmaktadır. Yangın merdiveninin kullanım alanına göre değişiklik göstermesi bunu gerektirmektedir. Yangın merdivenleri farklı çeşitlerde farklı ortamlara göre değişiklik göstereceği gibi yangın merdiven tipleri beş farklı çeşitle kullanılmaktadır.
İşte o beş farklı yangın merdiveni çeşitleri;
- Dairesel Yangın Merdiveni
- Z Tipi Yangın Merdiveni
- Katlanabilir Yangın Merdiveni
- Özel Tasarım Yangın Merdiveni
- Spiral Yangın Merdiveni
Dairesel Yangın Merdiveni Nedir?
Yanmaz ürünler kullanılarak üretilen dairesel yangın merdivenleri en az 100 cm genişlikte ve kat sayısı üçün altında olan binalarda aynı zamanda o binada yaşayan insan sayısı 25’i aşmayacak şekilde kullanılması uygun görülen yangın ekipmanıdır.
Dairesel yangın merdivenleri özellikle bina yüksekliği 9,50 metreden fazla olan yerler için kullanılmaz. Dairesel yangın merdiveni özelliklerinden biriside basma genişlikleri 25 cm’den az olmaması ve basamak yükseklikleri 17,5 cm’den çok olmamasıdır. Yangın merdiveni kat aralıkları 2,5 m’den az olmamalıdır.
Dairesel yangın merdiveni özellikleri uygun olmayan alanlara kurulması özellikle kreş, ilk okul, sağlık kuruluşu gibi halkın zaruri kullandığı yerler için ve 50 kişiden fazla insan kapasitesi olan yerlerde yani eğlence merkezlerinde bu tip dairesel yangın merdiveni kullanımı yönetmenliklere göre yasalanmış durumdadır.
Z Tipi Yangın Merdiveni Nedir?
Yangın merdiveni çeşitlerinden biriside Z Tipi yangın merdivenidir. Z tipi yangın merdivenlerinin özelliklerinden bahsedecek olursak, merdivenlerin genişlikleri, ev ve meskenlerin bulunduğu yapılarda 80 cm aynı zamanda toplumun ortak kullandığı yerlerde bulunan tüm binalarda ise 120 cm olarak kullanılması ve bu özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Z tipi yangın merdiveni kurulumu yapılması uygun olan bazı huşulardan biriside şudur ki; belirli bir sayıda insan hizmetinin olduğu merdiven genişlikleri 65 cm ve yüksek katlı plaza gibi yerlerde ise 90 cm genişliğe sahip olunmalıdır.
Z Tipi yangın merdiveni özelliklerini belirtmeye devam ederken, yangın merdiveni boşlukları basamak ve tavan arası yüksekliği 200 cm olmalıdır. Basamak genişlikleri ortalama hesap edilirse 28 cm’den az olmamasında dikkat edilmelidir. Basamak yükseklikleri bu orana göre 18 cm’den daha fazla üretilmesi uygun değildir.
Katlanabilir Yangın Merdiveni Nedir?
Katlanabilir yangın merdiveni diğer bir adı ile akrobat yangın merdiveni olarak da bilinmektedir. Katlanabilir yangın merdivenleri kullanım amacı genellikle yangın son andaki kaçışın yapılacağı çıkışa koyulmaktadır. Katlanabilir yangın merdiveni tek katlı binalar için uygundur. Katlanabilir yangın merdivenleri alüminyum veya demirden yapılmaktadır.
Yangın merdiveni çeşitlerinden birisi olan katlanabilir yangın merdiveni özellikle kullanılabilir olması açısından insanlara 8 metrekarelik alan oluşturmaktadır. Kullanımı oldukça basit olan katlanabilir yangın merdivenleri genellikle binaların caddeye bakılan ve kaldırımlara denk gelecek şekilde uygulaması yapılmaktadır. Elif yangın olarak sizlere katlanabilir yangın merdiveni hakkında daha fazla bilgi verebilir, teklif sunabilir veya farklı sorularınız varsa bizleri aramanız durumunda destek verebiliriz.
Özel Tasarım Yangın Merdiveni Nedir?
Yangın merdivenlerinin özelliklerinden bahsettik, kurulum alanlarından bahsettik sıra geldi yangın merdiveninin özel tasarım çeşitlerine. Özel tasarım yangın merdiveninin kurulumu uygun olan binanın tipi ve konumu ile kaçış yolunun zorunluğu nedeni göz önüne alınarak belirlenen kurallar dışına çıkılmadan özel tasarım yangın merdiveni üretimi yapılabilmektedir.
Böyle bir talebiniz olması halinde özel yangın merdiveni dekoratif seçenekleri düşünülerek üretilmektedir. Az önce de bahsettiğimiz gibi konum ve yer, özel şartlar bu tip merdiven kurulumunda büyük önem kazanmaktadır.
Yaşam alanlarınıza kurdurmak istediğiniz yangın merdiveni tipleri sizlerin istediği gibi ve binanız için görünümünü uygun görmüyorsanız özel tasarım yangın merdiveni hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Spiral Yangın Merdiveni Nedir?
Yangın merdivenleri arasında gösterilen ve en çok kullanılan tiplerinden biriside spiral yangın merdivenidir. Spiral yangın merdivenleri genellikle kullanıldığı alanlar, okul, mağaza, otel, ticari vina ve endüstriyel birimler gibi yaşam alanlarında daha çok uygun görülmüş ve kullanılmaktadır. Spiral yangın merdiveni talebinize göre üretimi çelikten yapılabilmektedir.
Spiral yangın merdivenlerinin basamakları, korkulukları, tırabzanları yine aynı şekilde çelikten imal edilebilmekte olup firmamızın sizlere sunacağı modellerden birini tercih edebilirsiniz. Spiral yangın merdiveni kaplamaları içinde bir tercih yapılabilmektedir. Profesyonel yangın merdiveni kurulumu ve daha fazla bilgi için firmamızı arayabilirsiniz.
Yangın Merdiveninin Önemi
Gelişen teknoloji ile birlikte yangın sistemlerindeki gelişmelerde yakından takip edilmekte ve ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu bilmekte fayda vardır. Elif yangın olarak tüm yangın sistemlerinin önemini vurgularken yangın merdiveni kurulumunun öneminden de bahsetmek isteriz.
Yangın merdivenleri üretimleri uygun bir şekilde yapılmakta ve rastgele gelişigüzel üretilmemektedir. Yangın merdiveni hakkında ülkemizde yönetmelikler çerçevesinde hangi kullanım alanlarda ne tür özelliklere sahip olması gerektiği ayrıca bulunmaktadır.
Yangın Merdiveni Özelikleri
Yangın ekipmanları arasında en çok tercih edilen yangına karşı kullanılan yöntemlerden biriside yangın merdivenidir. Yangın merdiveni sayesinde olası yangın anında o ortamdan hızlı ve güvenli bir şekilde kaçışı sağlanacaktır.
Yaşam alanlarında olması gereken ve hayati önem taşıyan yangın merdivenleri özellikleri hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
Bu özellikler şu şekildedir;
- Tüm bölgeye ait belediyenin yönetmeliklerine uygun koşullarda hazırlanmış olması gerekir. Bu yönetmelikler genel olarak merdivenlerin yapısıyla ilgili bilgiye, içerdiği ürün maddesine ve merdivenlerin boyutları hakkında bilgileri içeriyor. Bu yönetmeliklere uyulmayıp, dışına çıkıldığı takdirde işyeri çalışma ruhsatı da verilmemektedir.
- Yeni yapılan yapılarda aranan yangın merdiveni özellikleri ile daha önce yapılmış yapısı eskimiş binalarda uygulanan yangın merdiveni özellikleri arasında farklarda bulunmaktadır. Yeni yapılmamış bina ve yapılarda yangın merdivenlerinin kullanılması için beklenen koşullardan biriside ilk katında en fazla 100 kişi olabilmesidir.
- Merdiven üretilirken, merdiven genişlikleri için de mutlaka uygun görülen oranlara göre üretim yapılması gerekmektedir. Eğer katta 60’dan az sayıda kişi var ise, merdiven genişliği en az 70 cm olabilir. Fakat bazı belediye yönetmelikleri bunu 1 metre ile sınırlamaktadır.
- Katta 60’dan fazla kişi sayısı bulunması durumunda ise, merdiven genişliğinin en az 80 cm olması gerekmektedir; bu şartlar taşınmadığı hallerde işyeri çalışma ruhsatı alınması mümkün olmayacaktır.
Yangın merdiveni özellikleri hakkında daha fazla bilgi ve kurulum hakkında sorularınızı firmamızı arayarak iletebilirsiniz.
Yangın Merdiveni Zorunlu Mu?
Yangın ekipmanları ile hayatımızda büyük öneme sahip sistemlerin olduğunu ve kurulum öncesi keşif ile başlayan bu süreçte yangın merdiveni zorunluluğu da merak konusu olmaktadır. Yangın merdiveni kurulması zorunlu durumlar gereken ve binanın yükseklik ve kullanım amacına göre değişiklikler bulunmaktadır. Yangın gibi tehlikeli durumlarda akla ilk gelen çıkış yolu olan yangın merdivenin önemi ve rolü oldukça büyüktür.
Yangın merdiveni kurulumunu yapacak ve bu konuda baş rol oynayacak bina yöneticileri, iş yeri sahipleri tarafından talep edilmesi gerekmektedir. Bu kurulumu yaptıracak kişilerin bilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Yangın merdiveni zorunlu olan durumlar ve maddeleri belirtecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yüksekliği 21.5 metreden az olan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur.
- Yüksekliği 21.5 ile 30.5 metre arasında olan alanlarda yangın merdiveni bulundurulması zorunludur.
- Yüksekliği 30.5 ile 51. metre arasında olan yerlerde iki yangın merdiveninin zorunluluğu bulunmaktadır.
- Yüksekliği 51.5 metre ve daha yüksek olan yerlerde de en az iki yangın merdiveninin olması zorunludur.
Yangın merdiveninin zorunluluk özelliklerinden bahsederken aynı zamanda zorunluluğu olan yerlerde bulunmaktadır. Bu yerler, ofisler, ayakta tedavi merkezleri, depolar, mağazalar, imalathaneler ve fabrikalardır. Buna göre belirttiğimiz yerlerde en az iki yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır.
Yangın merdiveni zorunluluğu gerektiren durumlarda bulunmaktadır. Yüksekliği 21.5 metreden yüksek az, 50 kişiden az tek katlı yerlerde, tüm katlarda yer alan kaçış uzaklığı Ek5/B kapsamındaki mesafelere uygunsa, yanmaz malzemeler kullanılıyorsa, depolar ve üretim yerlerinde alevlenici ve parlayıcı ürünler bulunuyorsa yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Yangın merdiveni özellikleri ve yangın merdiveni kurulumu zorunluluklarından bahsederken yangın merdiveni yönetmeliği gibi durumlarında olduğunu ve iş yeri, apartman, hastane, site, okul vb. yaşam alanlarında yangına veya deprem gibi durumlarda acil tahliye yapılması uygun görülmüş yerlerdir. Bu alanlara yapılacak yangın merdiveni kurulumları ve ekipmanları yönetmeliğe uygun olarak yapılmalıdır.
Yangın merdiveni yönetmeliğe uygun olarak kurulum yapıldığında yangın merdiveni kullanımı daha büyük önem kazanacaktır. Yapılacak herhangi bir yanlış kurulum sonucu olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle yangın merdiveni prosedürleri yani, kullanış şekilleri, yangın merdiveni özellikleri ve kullanım alanlarını incelemek ve kurulumları bu doğrultuda yapmak gerekecektir. Elif yangın olarak yangın merdiveni kurulumlarını yangın merdiveni yönetmeliğe uygun olarak yapıyor kaliteli işçilik uygun fiyat ve profesyonel hizmet sunuyoruz. Detaylı bilgi için firmamızı arayabilirsiniz.
Yangın Merdiveni Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yangın ekipmanlarının tamamında kurulumu belirli maddeler ve yönetmeliklere uygun olarak planlanır ve uygulanır. Yangın merdiveni kurulumu da bazı yönetmeliklere uygun olarak yapılmalıdır. Bu yönetmeliklerden bazıları, basamakların uzunlukları, basamaklarının genişlikleri, rıht yükseklikleri şeklinde yönetmeliklerine uyulması gerekmektedir.
Yangın Merdiveni Kapısı
Yangın merdiveninin öneminden bahsederken ve yine yangın merdiveni kapısının da büyük önem ve rol aldığını belirtmek isteriz. Yangın esnasında insanların yangın merdivenine yönelirken yangın kapısının açılması ve doğru kurulum yapılması gerekmektedir. Yangın merdiveni kapılarının belirli zamanlarda kontrolünün yapılması gerekmektedir Aksi takdirde açılmayan ve yanlış kurulan ya da zor açılan yangın merdiveni kapısı olumsuz sonuçlara yani can ve mal kaybına davetiye çıkarabilmektedir.
Yangın merdiveni kapısı olası deprem, yangın, sel felaketi ve acil durumlarda ilk baş vurulan noktalardan biri olduğunu ve bu kapıların aynı zamanda duman, gaz ve yangın sızıntılarının geçirmemesi gerekmektedir. Yangın merdiveni kapıları, metal malzemeler kullanılarak üretilirler ve kullanım alanına göre alevlere 30, 60, 90 ve 120 dakikaya kadar dayanabilmektedir.
Yangın Merdiveni Kapılarının Özellikleri Nelerdir?
Yangın merdiveni kapılarının özellikler büyük önem taşımaktadır. Deprem, sel felaketi, yangın gibi durumlarda yangın merdivenine yönelen kişileri ilk karşılayan ve kapı açıldıktan sonra arkalarından gelebilecek duman sızıntısı ya da gaz sızıntısının olmaması gerekmektedir.
Bu ve buna benzer olması gereken özellik ve durumlar mevcuttur. Yangın merdiveni kapıları kullanım alanına ve çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yangın merdiveni kapılarının ısıya dayanıklılıkları ve üretilen malzemesine kadar farklılık teşkil etmektedir.
Yangın Merdiveni Kapılarının Genel Özelliklerini Maddeler Halinde Belirtmek İsteriz;
- Yangın merdiveni kapıları farklı boyut ve stillere ayrılmaktadır.
- Yangın merdiveni kapıları bazı güvenlik sertifikalarına sahip olması gerekmektedir.
- Yangın merdiveni kapılarında otomatik kapanma özelliği bulunmalıdır.
Yangın merdiveni kapılarının özelliklerinden bahsettik. Yangın merdiveni kapılarında bulunan ve büyük rol sahibi olan diğer modüllerden de bahsedecek olursak;
- Panik Bar: Acil durumlarda kapının kolay yoldan ve en kısa zamanda açılmasını sağlamaktadır.
- Yaylı Menteşe: Bu özellik yangın merdiveni kapısının otomatik kapanmasını sağlamaktadır.
- Duman Sızdırmaz Fitil: Kapı ve kasanın arasına duman geçişini engellemek için bu fitil sıkıştırılmaktadır.
Yangın merdiveni kapılarının özellik ve modüllerinden bahsederken temel özelliklerini son kez belirtmek isteriz. Yangın merdiveni kapılarında olmazsa olmaz temek özellikler şu şekildedir;
- Yangın merdiveni kapısının kanat genişlikleri 60mm olması gerekmektedir.
- Z ek takviyeler merdiven kapısının kanat içerisine yerleştirilmiş olması gerekmektedir.
- Kapılarda özel ısı yalıtım malzemesi kullanılması uygundur.
- Pimli menteşeler kullanılır.
- Panik barların yangın merdiveni kapısının dışarısında olmalıdır.
Yangın Kapısı Kullanımı
Yangın kapısı kullanımı genellikle acil durumlarda tercih edilmeli ve gereksiz kullanımlarda kaçınılmalıdır. Kapının gereksiz yere açılıp kapanması kapıya zararlar verebilir ve ihtiyaç halinde kullanılamayabilir. Bu nedenle yangın kapısı kullanımı oldukça büyük önem taşımaktadır.
Olası deprem, yangın, sel felaketi gibi durumlarda kaçışı ilk başvurulan yer olan yangın merdiveni kapısı doğru bir şekilde kurulmuş olup çalışması gerekmektedir. Tahliye hizmeti sunan yangın merdiveni kapıları metal malzemelerden üretilebilmektedir. Yangın kapısının alevlere dayanıklılıkları 30 ila 120 dk’ya kadar değişebilmektedir. Yangın kapısında bulunan panik bar ve yaylı menteşe gibi aparatlar ile kullanım imkânı daha hızlı ve pratik olmaktadır.
Yangın merdiveni kapısı kurulumu için Elif yangın firmamız ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca web sitemizde bulunan teklif iste formunu doldurmanız halinde sizlerle iletişime geçeceğiz. Keşif ekiplerimiz yangın merdiveni kurulumu için yaşam alanlarınızda planlama yaparak uygulamaya geçecektir. Detaylı bilgi için arayınız.